Tuesday, July 1, 2008

Stagflation all over?

From: kathimerini.gr; July 1, 2008)


Η Eurobank φοβάται επιστροφή στην κρίση της δεκαετίας του ’70
Τον κίνδυνο του πληθωρισμού για τις αγορές και τους επενδυτές επισημαίνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG σε ειδική μελέτη που δημοσίευσε με τίτλο: «Πληθωρισμός: η νέα απειλή για τους επενδυτές».

Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων, σημειώνεται στην ανάλυση της Eurobank, και το συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου -παρά την επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες οικονομίες- έφερε στο προσκήνιο ένα νέο κίνδυνο, τον οποίο οι αγορές και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είχαν μάλλον υποτιμήσει κατά το προηγούμενο διάστημα, την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού υποχρέωσε τόσο τη Fed όσο και την ΕΚΤ να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να δώσουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωριστικού κινδύνου έναντι του κινδύνου της οικονομικής επιβράδυνσης. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες όλο και περισσότερων αναπτυσσόμενων οικονομιών στρέφονται πλέον σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως και της μεγάλης ανόδου στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν ξυπνήσει φόβους για μια πιθανή επανάληψη του φαινόμενου του στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή τη συνύπαρξη χαμηλής ανάπτυξης/ύφεσης και αυξανόμενου πληθωρισμού. Η κατάσταση αυτή χαρακτήρισε το οικονομικό περιβάλλον στο μεγαλύτερο κομμάτι της δεκαετίας του 1970. Σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία από τη δεκαετία του 1970, ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα δυσμενές τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση της Eurobank η υποχώρηση στις τιμές των μετοχών σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού οφείλεται σε τρεις παράγοντες, στην επιδείνωση των προσδοκιών για την εταιρική κερδοφορία, στην αύξηση στο ασφάλιστρο κινδύνου και στην αύξηση στα πραγματικά επιτόκια.

Πάντως οι αναλυτές της Eurobank δεν θεωρούν ως πιθανό την επανάληψη του φαινόμενου της δεκαετίας του 1970. Καταρχήν, η σπειροειδής αύξηση μισθών - τιμών δεν φαίνεται να ενεργοποιείται, αφού αφενός οι αμοιβές σήμερα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το επίπεδο του πληθωρισμού όπως κατά τη δεκαετία του 1970, ενώ η επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για πιθανή αύξηση μισθών στο μέλλον. Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες σήμερα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προσηλωμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού σε σχέση με τη δεκαετία του 1970.

Ωστόσο εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τις αγορές και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

No comments: